Protein

21.12.2016 13:51
VAD ÄR PROTEIN?

Protein behövs för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. De finns i någon utsträckning i de flesta delarna av vår kost. Rent kemiskt så är proteiner långa kedjor av aminosyror som är ihopbundna av peptidbindningar. Det finns väldigt många olika aminosyror; 20 av dem utgör byggstenarna till proteiner i levande celler.

Ett högt intag av protein associeras med träning, i synnerhet styrketräning, men när man tränar bör man även tänka på att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Proteiner har en mängd olika funktioner i kroppen, och man brukar gruppera dem efter dessa. 

Varför behöver vi protein?

Det finns nio essentiella aminosyror som vi måste få i oss via protein i vår kost. Det är dock få som riskerar att få underskott av protein. En blandad kost innebär med stor sannolikhet att man får i sig tillräckligt. De som får underskott av protein äter ofta ensidig kost

Hur mycket protein bör man få i sig via sin kost?

Rekommendationerna för hur mycket protein man bör få i sig via kosten varierar beroende på ålder och livsstil. Det finns även många olika sätt att kombinera livsmedel för att få i sig tillräckligt med protein. 

 

Proteintillskott efter träning

Det är vanligt att man tar proteintillskott efter träning för att maximera resultaten. Man bör dock även tänka på att få i sig tillräckligt med kalorier, även genom fett och kolhydrater. Om kroppen inte får i sig fett och kolhydrater riskerar man att proteinet från maten eller musklerna istället för att bidra till muskeltillväxt används som energikälla.

 
Formula 1 shaken är ett enkelt sätt att få allt = protein, fett ,kallorier, essentiella näring varje dag